Příprava rekombinantních protilátek - Fojtíková, Lucie (Bioprospect, 2013)
Rekombinantní protilátky jsou nejrychleji se rozvíjející třídou terapeutických proteinů, mimo to hrají klíčovou roli ve výzkumu a diagnostice. Z důvodu rostoucího zájmu o rekombinantní protilátky dochází k rozvoji různých produkčních systémů zahrnujících bakterie, kvasinky, hmyzí buňky a savčí buněčné linie. V současné době jsou rekombinantní protilátky, které jsou určené k terapeutickým účelům, produkovány výhradně savčími buněčnými liniemi z důvodu minimalizace rizika imunogenicity, která je u ostatních produkčních systémů způsobena nesprávnou posttranslační modifikací, zejména glykosylací. Nicméně pro účely in vitro diagnostiky je „správná” posttranslační modifikace protilátek nepodstatná a tyto protilátky mohou být produkovány v ostatních expresních systémech. V článku jsou popsány různé expresní systémy pro produkci rekombinantních protilátek s ohledem na jejich výhody a omezení.
Keywords: klonování DNA; Recombinant Proteins; rekombinantní proteiny; protilátky; Antibodies; Cloning, Molecular