Hodnocení výsledků perioperační punkce Bakerovy pseudocysty u artroskopických operací kolene - Kovanda, Tomáš; Sklenský, Martin (Ortopedie, 2013)
Úvod: Bakerova pseudocysta (BP) je velmi rozšířené postižení oblasti kolenního kloubu. V literatuře je popsáno několik teorií vysvětlujících vznik popliteálních cyst. Diagnóza symptomatické Bakerovy pseudocysty je většinou spojena s primárním postižením kolenního kloubu, jako je meniskopatie, chondropatie, revmatoidní artritida a další. Metoda a materiál: V retrospektivní studii jsme hodnotili rozdíl ve dvou typech ošetření Bakerovy pseudocysty. Soubor 45 pacientů jsme rozdělili do dvou skupin. U první skupiny jsme provedli artroskopické ošetření primárního postižení kolene a poté perioperační punkci BP. U druhé skupiny byla po artroskopické operaci provedena otevřená exstirpace BP. Hlavními hodnocenými kritérii byly počet pooperačních recidiv BP a spokojenost pacientů s operací. Výsledky: Průměrný věk u hodnocených subjektů byl 44,2 let (31–85). Do studie byli zařazeni pacienti operovaní od roku 2001 do roku 2010. Rozdíl v počtu recidiv pooperačně byl u obou skupin statisticky významný – 66 % (meniskektomie), resp. 87 % (débridement) u první skupiny oproti 10 % (meniskektomie), resp. 11 % (débridement) recidiv u druhé skupiny. Spokojenost s operací byla téměř stejná u všech skupin, kromě části pacientů v první skupině, kteří primárně trpěli chondropatií vyššího stupně (III.–IV.). Diskuze: U obou typů artroskopických operací kolene byla otevřená exstirpace Bakerovy pseudocysty signifikantně úspěšnější než perioperační punkce BP ve vztahu k počtu pooperačních recidiv. Spokojenost s operací byla ovlivněna spíše typem artroskopické operace než způsobem ošetření BP a není výrazně ovlivněna počtem pooperačních recidiv. Díky MRI a ultrasonografickému vyšetření můžeme diferenciálně diagnosticky odlišit Bakerovu pseudocystu od hluboké flebotrombózy, aneurysmatu popliteální arterie, krvácení a tumoru v popliteální krajině. Závěr: Perioperační punkce je jednoduchá metoda nezatěžující pacienta a umožňující ošetření Bakerovy pseoudocysty. V porovnání s otevřenou exstirpací je méně efektivní, ale výrazně neovlivňuje spokojenost pacientů s operačním zákrokem.
Keywords: Knee Joint; popliteální cysta; kolenní kloub; Humans; lidé; punkce; lidé středního věku; artroskopie; recidiva; Middle Aged; Adult; Arthroscopy; Secondary Prevention; Aged; otevřená exstirpace; Patient Satisfaction; Popliteal Cyst; Postoperative Complications; Punctures; dospělí; pooperační komplikace; sekundární prevence; Recurrence; spokojenost pacientů; Bakerova pseudocysta; senioři