Toxoalergické puzzle – klinické projevy toxicity a alergie na kovy - Maňoušek, Jan; Bártová, Jiřina; Podzimek, Štěpán; Procházková, Jarmila (Interní medicína pro praxi, 2013)
„Každé nebezpečí ztrácí něco ze své hrozivost, když se seznámíme s jeho příčinami.“ Konrad Lorenz Enviromentální faktory jsou jednou z příčin zvýšeného výskytu alergických, autoimunitních, demyelinizačních a degenerativních onemocnění. Patří k nim i vysoce reaktivní ionty kovů uvolňované pozvolna z dentálních výplní i jiných implantátů, nebo obsažené ve výrobcích běžné denní potřeby. U citlivých jedinců aktivují T-lymfocyty, spouštějí chronickou systémovou zánětlivou reakci s produkcí cytokinů a zvýšeným oxidačním stresem. Vedou tak ke změnám ve tkáních a orgánech. Klinicky se mohou projevit škálou nespecifických, zvolna progredujících, ale velmi úporných a běžnými vyšetřeními „nevysvětlitelných“ obtíží, které zhoršují kvalitu života pacientů. Kromě toxikologického vyšetření z dosažitelných vzorků se diagnostika opírá i o tzv. Melisa test. Ten prokáže reaktivitu paměťových buněk imunitního systému na příslušný kov. Odstranění inkompatibilních materiálů pak vede k dlouhodobému zlepšení zdravotního stavu u většiny pacientů (1).
Keywords: imunologické testy; Oxidative Stress; oxidační stres; Humans; Melisa test; Signs and Symptoms; Lymphocytes; Metals; fibromyalgie; lidé středního věku; lymfocyty; brain fog; imunitní systém; alergie; Quality of Life; Fatigue Syndrome, Chronic; cytokiny; Chronic Disease; syndrom chronické únavy; Hypersensitivity; Fibromyalgia; Immune System; amalgám; lidé; kovy; Lymphocyte Activation; kvalita života; imunopatologické reakce; aktivace lymfocytů; příznaky a symptomy; Male; zubní amalgam; Middle Aged; Dental Amalgam; toxicita kovů; chronická nemoc; Cytokines; kyselina dimerkaptojantarová; Succimer; Immunologic Tests; mužské pohlaví