Zkušenosti s nutriční podporou u onkologických pacientů léčených kombinací chemoterapie, radioterapie a chirurgie – případ léčby karcinomu jícnu - Zemanová, Milada (Interní medicína pro praxi, 2013)
Prognóza karcinomu jícnu je nepříznivá i v operabilním stadiu, u nemocných v dobrém celkovém stavu je standardem léčby předoperační konkomitantní chemoradioterapie následovaná resekcí, což zlepšuje vyhlídky na 2leté přežití o 13 % oproti operaci samotné. Tento multimodální postup patří k nejnáročnějším v onkologii s publikovanou perioperační úmrtností kolem 10 %. Riziko pooperačních komplikací včetně úmrtí je vyšší u pacientů s nepříznivým nutričním stavem s poklesem o více než 10 % tělesné hmotnosti, kterých je u karcinomu jícnu kolem 50 %. Perioperační nutriční podpora je u těchto pacientů jednoznačně prospěšná. Uvedená kazuistika demonstruje případ úspěšného průběhu multimodální léčby dlaždicobuněčného karcinomu jícnu v podobě předoperační konkomitantní chemoradioterapie a resekce jícnu s lymfadenektomií ze tří polí (včetně krční disekce). Přes několik nepříznivých prognostických ukazatelů (závažný pokles hmotnosti v předchorobí, nutnost zavedení NJ sondy při přechodně těžkém stupni dysfagie, peroperační pozitivita lymfatické uzliny) je nemocný v remisi více než dva roky po zahájení léčby. Předpokládáme, že systematická a intenzivní nutriční podpora v tomto případě mohla příznivě ovlivnit průběh onemocnění.
Keywords: Neoadjuvant Therapy; Enteral Nutrition; podvýživa; spinocelulární karcinom; Malnutrition; enterální výživa; Weight Loss; Nutritional Support; Food, Formulated; Middle Aged; Chemoradiotherapy; mužské pohlaví; chemoradioterapie; kombinovaná terapie; poruchy polykání; Surgical Procedures, Operative; Deglutition Disorders; Lymph Node Excision; Humans; hmotnostní úbytek; Esophageal Neoplasms; neoadjuvantní terapie; lidé středního věku; lymfadenektomie; Combined Modality Therapy; nutriční podpora; potrava speciální; Carcinoma, Squamous Cell; Preoperative Care; předoperační péče; nádory jícnu; lidé; Male; chirurgie operační