Koncept čistého jazyka v psychoterapii - Nehyba, Jan; Lanc, Jakub (Psychoterapie (Brno), 2013)
Článek představuje tzv. „čistý jazyk“ ne-bo „čistý přístup“ – jeden z postmoderně orientovaných terapeutických přístupů vycházející z myšlenek Davida Grova. Jde o terapeutický přístup vyznačující se způsobem vedení rozhovoru, specifickým v tom, že zajišťuje, aby vědomé obsahy terapeutova myšlení (z velké míry i neuvědomované) zbytečně „ neznečišťovaly“ obsah terapeutického rozhovoru – to umožňuje samotnému klientovi ponořit se hlouběji do procesů jeho vlastní mysli a těla (vtělených procesů). Kromě teoretických východisek se příspěvek zaměřuje na praktickou ukázku toho, jak je možné během rozhovoru „nechat vyvstávat“ metafory, sebereflexe, uvědomění či „aha!“ momenty u klienta. Na závěr text nabízí diskuzi principů čistého přístupu a toho, do jaké míry může pro terapeuty být inspirací.
Keywords: Psychotherapy; Language; Men; komunikace; vtělená mysl; Metaphor; lidé; role odborníka; verbální chování; psychoterapie; muži; Professional Role; jazyk (prostředek komunikace); Communication; Verbal Behavior; metafora; Humans