Chování a zdraví. II., Geny, chování a komplexní choroby - Kunzová, Šárka; Hrubá, Drahoslava (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2013)
Chronická neinfekční onemocnění představují závažný problém soudobé společnosti. Jejich etiologie má komplexní charakter. Jsou výsledkem v čase se vyvíjející interakce genetických a vnějších faktorů, jejichž podstatná část je vázána na životní styl a chování jedince. Genetická složka může být životním stylem modifikována, do jisté míry však sama chování a životní styl determinuje. Celoživotní vliv prostředí na genom je z velké části zprostředkován epigeneticky. Epigenetické mechanismy řídí chování genů, jsou podkladem fenotypové plasticity. Expozice faktorům modifikujícím epigenom v prenatálním a časně postnatálním období formuje vnímavost ke vzniku onemocnění, v dalším životě pak modifikuje manifestaci genetické vlohy a potenciálně participuje na patogenezi. Prenatálně indukované změny epigenomu mohou být předány na další generace potomků. Významným induktorem těchto alterací jsou nutriční faktory a kouření. V souvislosti s environmentální modifikací genové exprese je studována zejména DNA metylace, post-translační modifikace histonů a regulační aktivita nekódující RNA. Potenciální reverzibilita epigenetických procesů otevírá nové možnosti pro prevenci komplexních chorob. Poznatky o interakci genů, chování a prostředí potvrzují opodstatněnost primárně preventivních opatření a mohou přispět ke změně postojů ke zdraví.
Keywords: Tobacco Smoke Pollution; znečištění tabákovým kouřem; Smoking; nemoci civilizační - prevence; Fetal Development; Germ Cells; matka - expozice noxám; Food Preferences; fyziologie výživy v mateřství; Maternal Exposure; nemoc; Life Style; životní styl; kouření; Obesity; vývoj plodu; lidé; genomový imprinting; interakce genů a prostředí; těhotenství; zpožděný efekt prenatální expozice; genetická predispozice k nemoci; Disease; metylace DNA; Genetic Predisposition to Disease; dieta; epigeneze genetická; zárodečné buňky; zdravé chování; Gene-Environment Interaction; obezita; Diet; maternofetální výměna látek; Genomic Imprinting; Maternal-Fetal Exchange; Disease Susceptibility; DNA Methylation; Prenatal Exposure Delayed Effects; Health Behavior; vystavení vlivu životního prostředí; Maternal Nutritional Physiological Phenomena; Pregnancy; Environmental Exposure; Epigenesis, Genetic; preference v jídle; náchylnost k nemoci; Humans