Léčba dermatofytózy pomocí Pythium oliganrum – kazuistika - Načeradská, Martina; Mencl, Karel; Zálabská, Eva (Veterinární lékař, 2011)
Tato kazuistika popisuje účinek léčby přípravkem Ecosin (registrovaná forma Pythium oligandrum pro zvířata) u kotěte britské kočky, u kterého byla klinicky a laboratorně diagnostikována dermatofytóza. Jako původce onemocnění bylo diagnostikováno Microsporum canis. Kotěti byla opakovaně aplikována koupel v přípravku Ecosin, který obsahuje živé kultury mykoparazitické houby Pythium oligandrum. Byly aplikovány tři celotělové koupele s týdenním odstupem a lokální aplikací přípravku, pokaždé druhý den po koupeli. Klinické vyšetření kotěte týden od ukončení aplikací již neprokázalo žádné příznaky dermatomykózy, negativní byly také kontrolní kultivace a trichoskopické vyšetření. Léčba přípravkem obsahujícím P. oligandrum byla bez jakýchkoli komplikací, bez nežádoucích i vedlejších účinků.
Keywords: Dermatitis; Animals; dermatitida; Zoonoses; Cats; klinické laboratorní techniky; Mycoses; nemoci koček; Microsporum; zvířata; zoonózy; Clinical Laboratory Techniques; Cat Diseases; kočky; Pythium; mykózy