Pľúcne metastázy a ich liečba - Benej, Roman; Juhos, Peter; Haruštiak, Svetozár; Plutinský, Ján (Studia pneumologica et phtiseologica, 2013)
V práci autori prezentujú svoje skúsenosti s pľúcnymi metastazektómiami. Uvádzajú indikácie a kontraindikácie týchto výkonov, poukazujú na heterogenitu názorov na najoptimálnejší postup pri odstránení pľúcnych metastáz. Detailne popisujú súbor pacientov podrobených pľúcnej metastazektómii na vlastnom pracovisku v časovom intervale 18 mesiacov. Na záver zdôrazňujú nutnosť individuálneho prístupu ku každému pacientovi.
Keywords: lékařská praxe - způsoby provádění; metastázy nádorů; Thoracotomy; lymfadenektomie; Thoracic Surgery, Video-Assisted; Lymphatic Metastasis; lymfatické metastázy; nádory plic; lidé; Thoracic Surgical Procedures; výběr pacientů; Lymph Node Excision; torakotomie; Patient Selection; hrudní chirurgie video-asistovaná; prognóza; Reoperation; Metastasectomy; reoperace; retrospektivní studie; hrudní chirurgické výkony; Prognosis; Lung Neoplasms; metastázektomie; Neoplasm Metastasis; Retrospective Studies; plicní metastázy; Practice Patterns, Physicians'; Humans