Rakovina plic ve vícečetných malignitách - Horváth, Teodor; Geryk, Edvard; Kozel, Jiří; Štampach, Radim; Sobotka, Martin; Horváthová, M. D (Studia pneumologica et phtiseologica, 2013)
Mezi celkem 171 850 případy plicní rakoviny evidovanými v Národním onkologickém registru ČR od roku 1976 do roku 2005 bylo nalezeno 15 331 plicních nádorových multiplicit zahrnujících 3 904 primárních plicních nádorů (3 245 u mužů a 659 u žen) a 11 427 následných případů (8 744 u mužů a 2 683 u žen). Rozbor ukázal vzestup výskytu pokročilých stadií a pokles záchytu časných stadií u pacientů s primární plicní rakovinou i mezi pacienty s následným výskytem primárních plicních malignit během těchto tří dekád.
Keywords: Neoplasm Staging; Health Status Disparities; lidé; bronchogenní karcinom; registrace; Československo; epidemiologické studie; rozložení podle pohlaví; metastázy nádorů; Age Distribution; stupeň závažnosti nemoci; časná detekce nádoru; Carcinoma, Bronchogenic; Female; statistika jako téma; Sex Distribution; Prevalence; nádory plic; Incidence; Humans; nádory dýchací soustavy; staging nádorů; disparity zdravotního stavu; sekundární malignity; Česká republika; Registries; Epidemiologic Studies; Neoplasm Metastasis; Neoplasms, Second Primary; Statistics as Topic; mužské pohlaví; věkové rozložení; Early Detection of Cancer; mnohočetné malignity; Time Factors; Czech Republic; ženské pohlaví; prevalence; Severity of Illness Index; Respiratory Tract Neoplasms; časové faktory; Male; incidence; Neoplasms, Multiple Primary; mnohočetné primární nádory; Czechoslovakia; Lung Neoplasms