Akutní stavy v oftalmologii - Studnička, Jan; Langrová, Hana (Medicína pro praxi, 2013)
Autoři uvádí přehled akutních stavů v oftalmologii, které se týkají očních onemocnění způsobených infekcí a zánětem, poranění očí a glaukomového záchvatu. Z onemocnění sítnice a zrakového nervu jsou uvedeny uzávěr sítnicové tepny a žíly, odchlípení sítnice, akutní zánět zrakového nervu a přední ischemická neuropatie optiku. U každého onemocnění jsou rozebrány příznaky, komplikace a léčba.
Keywords: poranění oka; glaukom; Eye Injuries; Glaucoma; Optic Neuritis; Eye Diseases; Ophthalmologic Surgical Procedures; lidé; zánět zrakového nervu; oftalmologické chirurgické výkony; Optic Neuropathy, Ischemic; oftalmologie; Ophthalmology; Humans; ischemická optická neuropatie; oční nemoci