Klíšťová meningoencefalitida: 2 komplikované případy - Pýchová, Martina; Vojtilová, Lenka; Šnelerová, Marta; Freibergerová, Michaela; Pařízková, Radana; Husa, Petr (Medicína pro praxi, 2013)
Klíšťová meningoencefalitida je virové onemocnění přenášené klíšťaty. Klinicky se onemocnění projevuje postižením nervové soustavy různé tíže. Typicky je to meningitida, encefalitida nebo méně častá meningoencefalomyelitida. Následky onemocnění mohou být i trvalé, ať už v podobě postencefalitického syndromu či především končetinových paréz, které se upravují jen velmi pozvolna a jejich reparace nemusí být úplná. Smrtnost onemocnění dosahuje 1–2 %. Jedinou účinnou ochranou proti tomuto onemocnění je očkování. V níže uvedených kazuistikách poukazujeme na dva případy pacientů hospitalizovaných na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno, u nichž onemocnění skončilo fatálně či vedlo k trvalým zdravotním problémům.
Keywords: Female; Diagnostic Techniques, Neurological; Mortality; Drug Therapy; ženské pohlaví; vakcinace; lidé; diagnostické techniky neurologické; Neurologic Examination; farmakoterapie; neurologické vyšetření; mortalita; Vaccination; Male; meningoencefalitida; Encephalitis, Tick-Borne; lidé středního věku; mužské pohlaví; klíšťová encefalitida; Meningoencephalitis; Middle Aged; Humans