Časná a pozdní hladina nitroočního tlaku po trabekulektomii s povolitelnými stehy - Hornová, Jara; Nováková, Daniela (Česká a slovenská oftalmologie, 2001)
V retrospektivní studii je sledována časná hladina nitroočního tlaku (IOP) prvníden po trabekulektomii (TE) s povolitelnými stehy (PS) a stav oka v korelacis následným odstraňovánímPS. Zároveň je porovnávána výše IOP po dvou letechod operace ve vztahu k dřívější extrakci PS. Trabekulektomie s PS byla provedenana obou očích čtyřiceti pacientů s glaukomem otevřeného úhlu.První pooperační den byla hypotonie (IOP < 6 mmHg) u 19 % očí (15/80), mělkápřední komora u 6 % očí (5/80), velmi mělká přední komora u jednoho oka v 0,8 %,IOP > 20 mmHg ve 12,5 % (10/80).Ve skupině 26 očí, kde následně nebyly extrahovány stehy, byl průměrný IOPprvní den nejnižší a činil 10,15 ± 7,1 mmHg, po dvou letech vzrostl na 15,3 ± 3,8mmHg, 65,4 % očí zůstalo bez antiglaukomatózní léčby. V případech odstraněníjednoho PS u 28 očí byl IOP první den v průměru 10,7 ± 6,5 mmHg, po dvou letechdosahoval hodnoty 13,9 ± 3,7 mmHg, u 68 % očí nebyla nutná přídatná léčbakdosažení target pressure. Utřetí skupiny 26 očí byl průměrný časný IOP nejvyšší,14,7 ± 6,9 mmHg, i po extrakci obou PS za 2 roky zůstal nejvyšší 15,8 ± 3,9 mmHg.Bez léčby zůstalo 39 % očí.Ukázalo se, že hladina IOP první pooperační den není rozhodující, filtrace sevyvíjí, proto je důležité sledování nitrooční tlaku časně po operaci a dle vývojezměn tlaku rozhodnout, zda stehy extrahovat či ne. Přiměřená dostatečná filtracev časné pooperační době příznivě dlouhodobě udržuje hladinu IOP.
Keywords: Retrospective Studies; retrospektivní studie; Postoperative Care; glaukom s otevřeným úhlem; trabekulektomie; Humans; cílový tlak; pooperační komplikace; lidé; nitrooční tlak; Postoperative Complications; nitrooční tlak (časná hladina); Trabeculectomy; pooperační péče; Intraocular Pressure; sutura; Glaucoma, Open-Angle; nitrooční tlak (pozdní hladina); Sutures; povolitelné stehy