Feochromocytom u psa – diagnostika a řešení dvou klinických případů - Mužík, Pavel; Čada, František; Huml, Oto; Klečka, Jiří (Veterinární lékař, 2012)
Článek pojednává o dvou klinických případech feochromocytomu. První kazuistika popisuje nález tumoru zobrazeného sonograficky v pravém srdci u 18 letého psa, křížence, s náhlými projevy celkové slabosti a s následnou postmortální diagnózou feochromocytomu. Druhá kazuistika prezentuje klinickou a laboratorní intravitální diagnostiku feochromocytomu u psa s epizodickými stavy tachykardie, následné úspěšné chirurgické řešení a histopatologické potvrzení diagnózy.
Keywords: echokardiografie; Animals; klinický obraz nemoci; diferenciální diagnóza; Disease Attributes; antiarytmika; metanefrin; Female; tachykardie; Blood Chemical Analysis; Signs and Symptoms; ultrasonografie; výsledek terapie; ženské pohlaví; nemoci psů; adrenalektomie; chirurgie operační; anamnéza; benzofurany; Pheochromocytoma; Ultrasonography; příznaky a symptomy; Dog Diseases; biochemická analýza krve; Benzofurans; Metanephrine; Treatment Outcome; nádory nadledvin; Echocardiography; Dogs; venae cavae; Diagnosis, Differential; Adrenal Gland Neoplasms; Adrenalectomy; feochromocytom; Male; Tachycardia; Medical History Taking; Venae Cavae; zvířata; mužské pohlaví; Anti-Arrhythmia Agents; Surgical Procedures, Operative; psi