Synkopy, hluchota a slepota u karcinomu prsu – kazuistika - Bechyně, Karel; Schenk, Ivo (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Karcinom prsu je jeden z nejčastějších typů nádoru, jenž postihuje mozek metastázami, a mezi solidními tumory se řadí na první místo ve frekvenci výskytu leptomeningeální karcinomatózy. Autoři popisují kazuistiku 61leté ženy s generalizovaným lobulárním karcinomem prsu, u níž se objevily posturální synkopy a rychle postupující hluchota a slepota. U pacientky byla pomocí vyšetření magnetickou rezonancí a likvorologickým rozborem zjištěna leptomeningeální karcinomatóza. Tento klinický soubor ve vztahu k leptomeningeální karcinomatóze je velice raritní.
Keywords: hluchota; metastázy nádorů; diferenciální diagnóza; nádory prsu; Magnetic Resonance Imaging; Female; výsledek terapie; ženské pohlaví; synkopa; lidé; Deafness; mozkomíšní mok; nervový systém; magnetická rezonanční tomografie; Breast Neoplasms; Syncope; Treatment Outcome; meningeální karcinomatóza; Blindness; Diagnosis, Differential; slepota; Nervous System; fatální výsledek; Fatal Outcome; lidé středního věku; Cerebrospinal Fluid; Neoplasm Metastasis; Meningeal Carcinomatosis; Middle Aged; Humans