Konzumace marihuany jako rizikový faktor ischemické cévní mozkové příhody – kazuistika - Loudová, Lucie; Martinkovič, Lukáš; Mikuláš, Juraj; Kasík, Jiří (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Úvod: Vztah mezi chronickým užíváním kanabinoidů a vznikem cévní mozkové příhody (CMP) je téma s mnoha otazníky. V literatuře byly opakovaně popsány případy ischemických iktů vzniklých v návaznosti na expozici marihuany. Jako možné mechanizmy se uvádějí: cerebrální vazokonstrikční syndrom, paroxyzmální fibrilace síní, systémová hypotenze nebo vaskulitida mozkových tepen. Kazuistika: Prezentujeme případ 27letého muže, chronického uživatele marihuany, u něhož došlo k akutní ischemii ve vertebrobazilárním povodí. V diskuzi jsou rozebrány možné mechanizmy vzniku mozkového infarktu při abúzu kanabinoidů. Závěr: Z dostupných dat se souvislost mezi abúzem marihuany a vznikem ischemické CMP jeví u tohoto pacienta jako pravděpodobná, i když zcela nemůžeme vyloučit jinou etiologii. Považujeme proto za vhodné provádět u mladých pacientů s CMP také toxikologické vyšetření.
Keywords: dospělí; klinické laboratorní techniky; Smoking; Clinical Laboratory Techniques; Adult; Tomography, X-Ray Computed; abúzus marihuany; cévní mozková příhoda; kouření; anamnéza; lidé; Cannabis; Stroke; ischemie mozku; Humans; Risk Factors; Central Nervous System; Male; Marijuana Abuse; Brain Ischemia; rizikové faktory; Medical History Taking; Angiography; mužské pohlaví; centrální nervový systém; angiografie; toxikologie; vazospazmy; Toxicology; počítačová rentgenová tomografie