Možnosti zlepšení kvality života u pacientů s Crohnovou chorobou z pohledu sestry - Rendl, Lukáš; Tóthová, Valérie (Kontakt (České Budějovice), 2013)
Kvalita života je v poslední době v medicínském a ošetřovatelském oboru stále více diskutovaným tématem, zvláště pokud se jedná o kvalitu života u chronického onemocnění, kde se její ovlivnění zcela jistě předpokládá. Chronickým onemocněním je i Crohnova choroba, spadající do skupiny idiopatických střevních zánětů. Jedná se o onemocnění s poměrně krátkou historií, typickou epidemiologií, dosud nevyjasněnou etiologií a patogenezí, mnohdy problematickou diagnostikou, pokrokovou léčbou a svízelnými projevy. Veškeré tyto přívlastky obecně charakterizují Crohnovu chorobu, přičemž poslední jmenovaný nejvíce negativně ovlivňuje kvalitu života, a to i přes zmiňovanou pokrokovou léčbu, která zejména v poslední době zaznamenala opravdu důležitý vývoj. Toto nevyléčitelné onemocnění kvalitu života vždy ovlivňovalo, ovlivňuje a asi bohužel i ovlivňovat bude, záleží však na tom, do jaké míry a ve kterých oblastech. Z četných studií dosud vyplývá, že faktorem, který nejvíce ovlivňuje kvalitu života, je aktivita nemoci, dále jsou důležité psychosociální faktory, socioekonomické faktory a kvalita lékařské péče. Zajímavým zjištěním těchto studií je také vyšší kvalita života u pacientů s dlouhotrvající chorobou než u pacientů s krátkým trváním choroby, což dokazuje vliv adaptace na život s touto nemocí. Zájem a zkoumání kvality života u pacientů s Crohnovou chorobou je tak důležitý právě proto, aby se odhalovala místa, která jsou vlivem této choroby nejvíce zasažena, aby se touto cestou mohlo dojít i například k nápravným či preventivním opatřením. Cílem této přehledové studie je shrnout aktuální informace o Crohnově chorobě, popsat úlohu sestry v péči o nemocné a nastínit dopad této nemoci na kvalitu života pacientů. Příspěvek byl vytvořen na základě analýzy dostupných teoretických zdrojů.
Keywords: Crohnova nemoc; ošetřovatelská péče; Clinical Trials as Topic; Nurse's Role; idiopatické střevní záněty; Humans; Crohn Disease; Nursing Care; Inflammatory Bowel Diseases; lidé; biologická terapie; role ošetřovatelky; Biological Therapy; klinické zkoušky jako téma; kvalita života; Quality of Life