Miera využitia sesterských intervencií v onkologickej prevencii - Obročníková, Andrea; Majerníková, Ľudmila (Kontakt (České Budějovice), 2013)
Nádorové ochorenia predstavujú civilizačné ochorenia 21. storočia s celosvetovo sa zvyšujúcou prevalenciou. Zdravotnícki pracovníci môžu významnou mierou prispieť k onkologickému odbremeneniu spoločnosti na základe svojich kompetencií. Autorky predkladajú čiastkové výsledky komparatívnej výskumnej štúdie, ktorej cieľom bolo zistiť podiel sestier v preventívnych intervenciách pracujúcich v ambulantných zariadeniach poskytujúcich primárnu zdravotnú starostlivosť. Štúdia prezentujúca mieru participácie sestier v onkologickej prevencii bola realizovaná u sestier pracujúcich v ambulanciách praktického lekára v krajinách Slovenskej republiky a Veľkej Británii. Výskumnú vzorku tvorilo 165 sestier (z toho 87 slovenských a 78 anglických sestier). Zber údajov prebiehal v období január–júl 2012. K získaniu údajov bol použitý neštandardizovaný dotazník a pre štatistické spracovanie a interskupinovú komparáciu sledovaných ukazovateľov bola použitá dvojrozmerná induktívna štatistika, dvojvzorkový Studentov t-test. Komparatívna štúdia potvrdila štatistický vzťah miery anamnestického posúdenia rizikových faktorov a obsahového zamerania edukačnej činnosti sestier u oboch skupín. Podiel anglických sestier v prevencii bol signifikantne významný v oblastiach detekcie onkologických rizík a realizovanej edukácie z hľadiska jej obsahového zamerania. Skúmanú problematiku sme doplnili o najvýznamnejšie zahraničné štúdie, ktoré poukazujú na rozdielnu mieru informovanosti neodbornej verejnosti o nádorových ochoreniach a ich prevencii. Zistené výsledky štúdií môžu viesť k zintenzívneniu preventívnej starostlivosti v SR prostredníctvom sestry za iniciatívy všetkých kompetentných strán.
Keywords: Patient Education as Topic; dospělí; zdravotnická komunikace; Female; Health Education; Health Communication; Adult; ženské pohlaví; Neoplasms; nádory; Nursing Process; Adolescent; lidé; vzdělávání pacientů jako téma; ošetřovatelský proces; Humans; Epidemiologic Studies; Male; Nurse's Role; Aged; primární zdravotní péče; Primary Health Care; role ošetřovatelky; lidé středního věku; epidemiologické studie; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; mladiství; zdravotní výchova