Environmentální zdraví: naléhavé problémy - Patočka, Jiří; Zölzer, Friedo (Kontakt (České Budějovice), 2013)
V současné době se definice zdraví člověka neomezuje jen na absenci nemocí nebo tělesných vad, ale je chápána jako stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody. Dosáhnout takového stavu je však obtížné a rozhodně toho nelze dosáhnout bez zajištění takové kvality životního prostředí, kde hodnoty koncentrací člověkem vytvořených znečišťujících látek nemají významné dopady na lidské zdraví, resp. neznamenají pro lidské zdraví žádná nepřijatelná rizika. Výzkumy posledních let jasně ukazují, že mezi zdravím člověka a znečišťováním životního prostředí existuje kauzální souvislost a že zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva nelze dosáhnout bez zlepšení životního prostředí, ve kterém lidé žijí, pracují, odpočívají a vykonávají řadu dalších aktivit. Nově se konstituující obor „environmentálního zdraví“ by se měl zabývat nejen studiem jednotlivých faktorů životního prostředí, které mají na lidské zdraví negativní či pozitivní účinek, ale měl by se především zabývat hodnocením zdravotních rizik. Tím se rozumí především posouzení míry závažnosti zátěže populace vystavené rizikovým faktorům životních a pracovních podmínek a způsobu života. V současné době existuje několik naléhavých problémů, kterými by se měla biomedicína ve vztahu k environmentálnímu zdraví zabývat a které souvisejí jak s globálními problémy životního prostředí, tak s problémy lokálními.
Keywords: životní prostředí a veřejné zdravotnictví; znečištění životního prostředí; kadmium; lidé; Risk Factors; environmentální zdraví; znečištění vody; Lead; Radon; Water Pollution; Mercury; rtuť; Environment; těkavé organické sloučeniny; Radiologic Health; Humans; radon; Food Safety; Environmental Health; olovo; životní prostředí; zdraví; bezpečnost potravin; hygiena záření; pitná voda; Drinking Water; arsen; Health; Volatile Organic Compounds; Environmental Pollution; Environment and Public Health; Arsenic; rizikové faktory; Cadmium