Nové perspektivy v patogenezi a diagnostice lymfomu z plášťových buněk (mantle cell lymfomu) - Šálek, David; Janíková, Andrea; Veselá, Pavla; Mayer, Jiří (Onkologie (Olomouc, Print), 2013)
Mantle cell lymfom (MCL) neboli lymfom z plášťových buněk patří mezi vzácnější B-lymfoproliferace s podílem asi 7–8 % na celkovém množství všech nehodgkinových lymfomů. Klinicky se MCL vyznačuje neblahou kombinací vlastností indolentních (rekurentní průběh) a agresivních (vysoká proliferační aktivita, chemorezistence) lymfomů. Prognóza onemocnění zůstává stále neuspokojivá s mediánem přežití 4–5 let. V současné době se předpokládá, že pro vznik klinicky manifestního MCL je nutný souběh několika patologických událostí na genové úrovni. Nezbytným předpokladem je porucha regulace buněčného cyklu řízené cyklinem D1, za další krok se považuje defekt v buněčné odpovědi na poškození DNA. Prvotní a zásadní genovou přestavbou je u MCL pravděpodobně translokace t(11;14), při níž vzniká patologický fuzní gen BCL1/IGH. Produktem této přestavby je nadměrná produkce cyklinu D1, která však ke vzniku maligního lymfomu sama o sobě nestačí. U MCL je také častá delece 11q22–23. Na tomto lokusu je umístěn gen pro ATM kinázu. V případě delece ATM genu se výrazně zvyšuje genomická nestabilita a vzrůstá tak frekvence dalších mutací. Na základě studií genové exprese byly identifikovány další patogenetické mechanizmy. Jedním z nich je například konstitutivní aktivace transkripčního faktoru NF-kappaB majícího antiapoptotický účinek nebo aktivace systému mTOR zvyšujícího translaci mRNA. Je důležité zmínit možnost cíleného terapeutického ovlivnění výše zmíněných drah (bortezomib, temsirolimus). Dalšími sekundárními aberacemi je rekurentní somatická mutace NOTCH1 a SOX 11 (neuronální transkripční faktor), jejich význam v prognóze a patogenezi zůstává nejednoznačný.
Keywords: DNA Damage; SOXC Transcription Factors; Cell Physiological Phenomena; cyklin D1; průtoková cytometrie; Cell Cycle; fyziologie buňky; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; staging nádorů; Flow Cytometry; lymfom z plášťových buněk; Lymphoma, Mantle-Cell; Immunophenotyping; Wnt Signaling Pathway; prognóza; buněčný cyklus; Humans; Cyclin D1; imunofenotypizace; poškození DNA; chromozomální aberace; Aged; signální dráha Wnt; Prognosis; lidé středního věku; senioři; translokace genetická; Middle Aged; Neoplasm Staging; Chromosome Aberrations; transkripční faktory SOXC; Translocation, Genetic