Reverzní izolace – chrání nebo zatěžuje pacienty po transplantaci kostní dřeně? - Cetlová, Alice (Onkologie (Olomouc, Print), 2013)
Ošetřovatelská péče o pacienty po transplantaci kostní dřeně nebo periferních kmenových buněk je vysoce specializovaná péče, kterou zajišťují specializovaná hematoonkologická centra. Tato péče je poskytována nejen dospělým pacientům, ale i dětem. Zajistit imunokompromitovaným pacientům co nejvhodnější podmínky pro jejich léčbu. Aby byli co nejméně ohroženi infekcemi zvenčí a přitom byli co nejméně sociálně izolováni od rodiny, okolního světa. Míra reverzní – ochranné izolace je předmětem diskuzí odborníků na celém světě.
Keywords: transplantace kostní dřeně; nemocniční oddělení; lidé; Bone Marrow Transplantation; Hospital Departments; Nursing Care; imunokompromitovaný pacient; zdravotní sestry v klinické praxi; Postoperative Care; Nurse Clinicians; Immunocompromised Host; Humans; kontrola infekčních nemocí; pooperační péče; ošetřovatelská péče; Communicable Disease Control