Dentální implantologie při léčbě následků parézy nervus facialis v dětském věku - Prachár, Patrik; Bartáková, Sonia; Černochová, Pavlína; Vaněk, Jiří (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2013)
Úvod a cíl: Práce se zabývá problematikou případu parézy n. facialis v dětském věku a následcích vzniklých na podkladě tohoto onemocnění. Autoři rozdělují hypodoncie na získané a dědičné. Z nich vyčleňují hypodoncie získané na podkladě agens, kam patří i paréza n. facialis. Dále popisují etiopatogenezi a charakteristiku parézy n. facialis. Ukazují souvislost mezi onemocněním a parézou n. facialis. Dále popisují souvislost vývoje stálé dentice a poškození zubních zárodků. Tato poškození odpovídají časovému rozložení ve vývoji dentice. Metody: Autoři ukazují příklad onemocnění parézy n. facialis vzniklého v sedmi letech věku. Šlo o juvenilní jednostrannou parézu. Byly zde hypodoncie pravé a nepravé, které byly výsledkem poškození v daném věku. Mimo problematiku zubů zde byla problematika vývoje dolní čelisti a měkkých tkání obličeje. U pacienta byl stanoven celý léčebný plán s několika stomatologickými odbornostmi. Výsledky: Jako první se přistoupilo k extrakcím nevyhovující dentice, která byla v důsledku nevyvinutí zubních zárodků neschopna dalšího protetického využití. Následovala augmentace alveolu, především v horizontálním rozměru, s částečným vertikálním zvýšením do výšky kostních sept zubů kryjících defekt. Dále byly inzerovány dentální implantáty do takto upravené dolní čelisti společně s implantací do oblasti pravé hypodoncie. Následovalo estetické doplnění měkkých tkání epitézou. Pacient byl dále hodnocen pomocí rtg zobrazení s odstupem po dobu deseti let od začátku terapie. Závěr: Paréza n. facialis je onemocnění, kde z pohledu stomatologie dochází k velmi závažnému poškození zubních zárodků ve spojitosti s věkem. Časté jsou zde augmentační techniky pro doplnění defektního alveolu, především v horizontálním směru, s následným ošetřením pomocí dentálních implantátů. Následně defekt měkkých tkání obličeje postižené strany nás vede k doplnění měkkých tkání v ústech za pomocí epitézy. Autoři tak kladou důraz na komplexnost ošetření s ohledem na postižení nejen stálé dentice, ale také okolních struktur.
Keywords: epitéza; Female; Dentition; zubní náhrady částečné; Bellova paréza; dítě; Prosthesis Design; Gingiva; stomatologická péče; protézy - design; ženské pohlaví; protetické prostředky; rentgendiagnostika panoramatická; Adolescent; Bell Palsy; gingiva; Sinus Floor Augmentation; estetika stomatologická; lidé; implantace; Facial Nerve Diseases; Anodontia; nemoci lícního nervu; hypodoncie; Denture, Partial; dentice; Tooth Extraction; augmentace; Orthotic Devices; Esthetics, Dental; Radiography, Panoramic; Dental Implantation; implantace zubů; Child; paréza nervus facialis; augmentace dna čelistní dutiny; Dental Care; extrakce zubů; mladiství; anodoncie; Humans