Využití nepřímé radionuklidové uroflowmetrie - Chroustová, Daniela; Urbanová, Ivana; Palyzová, Daniela; Šindelářová, Miloslava (Praktický lékař, 2013)
Radionuklidová uroflowmetrie patří do spektra radionuklidových vyšetřovacích metod využívaných v dětské nefro-urologické praxi. Cílem práce je prezentace výsledků hodnocení funkčních parametrů nepřímé radionuklidové uroflowmetrie u souboru pacientů s různými nefro-urologickými diagnózami. Celkem bylo provedeno 310 vyšetření u 266 pacientů (67 chlapců a 199 dívek ve věku od 1,7 do 21 let, průměrný věk 10,6 roku), 28 z nich bylo vyšetřeno opakovaně. Všechny děti byly rozděleny do skupin podle diagnóz: vezikoureterální reflux (VUR), dysfunkční mikce, enuresis, stenóza uretry, stp. APN, rec. IMC a ostatní. Vyšetření nepřímou radionuklidovou uroflowmetrií (UFM) bylo provedeno v časovém rozmezí za 45–80 minut po skončení dynamické scintigrafie ledvin pomocí 99mTc-MAG3 na planární gamakameře MB 9200 (Gamma Budapest) opatřenou paralelním HR kolimátorem. Data akvizice: dynamická studie -1frame/sec při celkové délce studie –180 sekund, matice 128 × 128, ZOOM dle velikosti dítěte. Hodnocení provedeno programem (Ostnucline) se zaměřením především na stanovení hodnot funkčních parametrů: volum naplněného močového měchýře, volum mikce, měchýřové reziduum, maximální průtok, průměrný průtok, trvání mikce, maximální UFM Index, průměrný UFM Index. Ze 17 dětí se susp. VUR bylo zachyceno osm dětí s aktivním VUR. Ve skupině dětí po operaci VUR byla nejčastěji nalezena malá náplň močového měchýře. Stejně tak nízké volum naplněného močového měchýře bylo u poloviny dětí s enurézou. Pomalé průtoky mikce byly zaznamenány ve všech skupinách, nejčastěji u pacientů s dysfunkční mikcí. Větší močová rezidua po mikci byla u pacientů s recidivujícími IMC. V práci jsou diskutovány přednosti a limity metody. Na základě našich zkušeností, i přes úskalí metody, nepřímá radionuklidová UFM může přinést řadu cenných informací vypovídajících o patologii mikce a vývodných cest močových. Vyšetření je jednoduché, bez nutnosti další aplikace radiofarmaka, využívající fyziologické podmínky plnění a spontánního vyprazdňování močového měchýře. Podmínkou vyšetření je spolupráce pacienta.
Keywords: mladý dospělý; předškolní dítě; Child; Humans; lidé; Vesico-Ureteral Reflux; Statistics as Topic; Urologic Diseases; mladiství; nemoci ledvin; nefrologie; vezikoureterální reflux; močový měchýř; Kidney Diseases; Radiopharmaceuticals; Time Factors; urologické nemoci; Nephrology; Urodynamics; časové faktory; Female; Male; nukleární lékařství; kojenec; mužské pohlaví; Nuclear Medicine; Urinary Bladder; Infant; ženské pohlaví; urodynamika; Child, Preschool; Young Adult; statistika jako téma; dítě; Adolescent; radiofarmaka