Vyšetřování odpadních vod na přítomnost polio a ostatních enterovirů v ČR v roce 2012 - Rainetová, Petra (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2013)
V rámci spolupráce s WHO sleduje NRL pro enteroviry SZÚ cirkulaci poliovirů/enterovirů v odpadních vodách, které se odebírají v 8 městech Čech a Moravy a 3 utečeneckých táborech. Odběr a zpracování odpadních vod probíhá podle metodiky WHO. Při nálezu poliovirů v odpadní vodě je izolovaný kmen zaslán do Regionální referenční laboratoře (RRL) Helsinky a jsou informovány příslušné orgány v ČR. V RRL určí, zda se jedná o kmen vakcinální, od vakcinálního odvozený (derivovaný), případně divoký.
Keywords: odpadní vody; ochrana veřejného zdraví; Sewage; Public Health Surveillance; Česká republika; Epidemiologic Methods; Czech Republic; programy národního zdraví; epidemiologické metody; World Health Organization; National Health Programs; Světová zdravotnická organizace; Enterovirus; Poliovirus