Levosimendan a renální funkce - Málek, Filip; Ošťádal, Petr; Kruger, Andreas; Vondráková, Dagmar; Matoušková, Jana; Neužil, Petr (Kardiologická revue, 2013)
Pacienti se srdečním selháním mají často snížené renální funkce, zhoršení ledvinných funkcí má negativní prognostický význam a renální dysfunkce je také limitujícím faktorem úspěchu optimální farmakoterapie. Krátkodobý příznivý renoprotektivní efekt levosimendanu byl prokázán v hemodynamických studiích. Další práce pak prokázaly, že příznivý efekt levosimendanu na renální funkce může být dlouhodobý. Tento účinek je vysvětlován řadou mechanizmů, kromě redistribuce krevního toku v ledvinách a venodilatačním efektem je to také protizánětlivý účinek levosimendanu.
Keywords: Hydrazones; hydrazony; hemodynamika; hodnoty glomerulární filtrace; lidé; srdeční selhání; renální insuficience; kardiotonika; Humans; Pyridazines; Heart Failure; Kidney; Glomerular Filtration Rate; pyridaziny; Renal Insufficiency; ledviny; Cardiotonic Agents; Hemodynamics