Využití natriuretických peptidů v diagnostice hypertrofie levé komory srdeční u obézních hypertoniků s metabolickým syndromem - Špác, Jiří; Beránek, Michal; Němcová, Helena; Kianička, Bohuslav; Souček, Miroslav (Vnitřní lékařství, 2013)
Úvod: Přítomnost hypertrofie levé komory srdeční (LK) zvyšuje výrazně kardiovaskulární riziko u nemocných s hypertenzí. Diagnostika hypertrofie LK u hypertoniků není snadná a stále chybí metoda umožňující jednoduchou a dostatečně citlivou diagnostiku v masovém měřítku. Zlatým standardem v diagnostice hypertrofie LK je echokardiografie a na použití natriuretických peptidů BNP a NT‑proBNP (NP) k diagnostice hypertrofie LK jsou rozporné názory. Pacienti a metody: Vyšetřili jsme echokardiograficky 173 nemocných hypertoniků se známkami metabolického syndromu a mírným stupněm zvýšení krevního tlaku (130–159/85–99 mm Hg) průměrného věku 54,8 ? 13,54 let, 119 mužů a 54 žen, kteří byli rozděleni do skupiny s BMI > 30 (skupina A s výraznou obezitou) a bez obezity –BMI < 30 (skupina B) s odběrem hladin BNP a NT‑proBNP. Výsledky: Zjistili jsme pozitivní korelaci mezi NP a LVMi jak pro BNP (r = 0,169; p = 0,033), tak i pro NT‑proBNP (r = 0,240; p = 0,002). NT‑proBNP statisticky významně predikuje danou hypertrofii LK u lidí s BMI < 30, ale u obézních lidí (BMI > 30) nikoliv. Závěr: Nemocní s obezitou mají vyšší výskyt hypertrofie levé komory srdeční a paradoxně nižší hodnoty NP než nemocní s metabolických syndromem (MS) bez obezity. Natriuretické peptidy mají omezenou diagnostickou cenu při hodnocení hypertrofie levé komory srdeční. Jsou využitelné jen u nemocných bez obezity s nepoškozenou funkcí ledvin a neporušenou systolickou funkcí myokardu.
Keywords: obezita; kardiovaskulární nemoci; Sensitivity and Specificity; senzitivita a specificita; Humans; index tělesné hmotnosti; lidé středního věku; Risk Factors; echokardiografie; Body Mass Index; Electrocardiography; natriuretické peptidy; Echocardiography; Female; rizikové faktory; Natriuretic Peptides; Hypertrophy, Left Ventricular; hypertrofie levé komory srdeční; lidé; metabolický syndrom; ženské pohlaví; Cardiovascular Diseases; krevní tlak; Male; Middle Aged; Metabolic Syndrome; Statistics as Topic; Obesity; mužské pohlaví; statistika jako téma; Blood Pressure; elektrokardiografie