Imunohistochemická demonštrácia synaptických spojení v rostrálnej migračnej dráhe potkana - Blaško, Juraj; Lievajová, Kamila; Martončíková, Marcela; Saganová, Kamila; Račeková, Enikö (Psychiatrie (Praha, Print), 2013)
Rostrálna migračná dráha (RMS) je štruktúra, ktorou neuronálne prekurzory pochádzajúce zo subventrikulárnej zóny, hlavnej neurogénnej oblasti dospelého mozgu, migrujú do miesta svojej konečnej diferenciácie, do čuchovej cibuľky. Prekurzorové bunky spolu s astrocytmi sa často považujú za jediné bunkové komponenty tejto oblasti. V našej predchádzajúcej štúdii sme však zistili, že v RMS sa nachádza taktiež populácia neurónov vykazujúcich morfologické charakteristiky zrelých neurónov, ktoré syntetizujú oxid dusnatý (NO). Cieľom nášho experimentu bolo zistiť, či NO produkujúce neuróny v RMS tvoria synaptické spojenia. Na tieto účely sme použili dvojité imunohistochemické značenie pre neuronálnu formu syntázy oxidu dusnatého (nNOS) a synaptofyzín, glykoproteín membrán synaptických vezikúl. Synaptické vezikuly boli kolokalizované s nNOS pozitívnymi neurónmi. Naše výsledky priniesli morfologický dôkaz o existencii sysnaptických spojení zrelých neurónov RMS.