Akútne traumatické poranenie miechy u miniprasiat a vyplyvajúce liečebné terapie - Gedrová, Š; Dubravčík, M; Lievajová, Kamila; Schreiberová, Andrea; Závodská, M; Kucharíková, A; Lukáčová, Naděžda; Lukáč, Ivan; Kafka, Jozef; Capík, I; Trbulová, A; Karasová, M; et al. (Psychiatrie (Praha, Print), 2013)
Traumatické poškodenia miechy majú frekvenciu výskytu približne 20 pacientov na 100 000 obyvateľov za rok. Z tohto čísla je asi štvrtina s kompletnou léziou a stratou motorických a senzorických funkcií. Stav pacientov po týchto léziách je veľmi vážny a pripúta ich doživotne na invalidný vozík. Doposiaľ neexistuje terapia, ktorá by zabránila sekundárnemu poškodeniu miechy. Náplňou nášho projektu je nájtraume a efektívne podporiť jej regeneráciu.