Vplyv opakovane podávaného baklofenu na zmeny v reflexnej aktivite, motorickej funkcii a expresii proteínov u potkanov s poškodením miechy - Kucharíková, A; Schreiberová, Andrea; Kisucká, A; Závodská, M; Gedrová, Š; Gálik, Stanislav; Pavel, Jaroslav; Kafka, Jozef; Gajdoš, Miroslav; Šulla, Igor; Trbulová, A; Karasová, M; et al. (Psychiatrie (Praha, Print), 2013)
Náš experiment bol zameraný na sledovanie vplyvu opakovane podávaného baklofenu na expresiu nNOS, PV a GFAP v oblasti motoneurónov predných rohov lumbálnych segmentov miechy, monitorovanie motorickej funkcie a reflexnej aktivity u potkanov po transekcii miechy. Po opakovanej liečbe baklofenom došlo k vymiznutiu nNOS - a PV - imunoreaktivity v a - motoneurónoch v 9. týždni prežívania zvierat, ako aj k efektívnemu vylepšeniu motorických funkcií. Výsledky ukazujú. že NO a PV sú zapojené v procesoch, ktoré súvisia so zvýšenou reflexnou aktivitou po poškodení miechy.