Vliv akutního podání delta-9-tetrahydrokanabinolu (THC) na lokomoci a senzori-motorické zpracování informací u potkanů - Nováková, Pavla; Páleníček, Tomáš; Tylš, Filip; Lhotková, Eva; Kadeřábek, Lukáš; Kubešová, Anna; Fujáková, Michaela; Horáček, Jiří (Psychiatrie (Praha, Print), 2013)
Naším hlavním cílem bylo prozkoumat v animálním modelu u potkana akutní účinky delta-9-tetrahydrokanabinolu (THC) na lokomocní aktivitu (test otevřeného pole) a senzorimotorické zpracování informací (prepulzní inhibice akustické úlekové reakce, PPI ASR). Smyslem experimentu bylo zjistit, zda akutní účinky THC mohou indukovat psychóze podobné chování. V našich experimentech jsme prokázali, že THC u potkanů narušilo normální chování v testu otevřeného pole a současně vedlo k narušení PPI ASR. Vzhledem k podobnosti těchto nálezů s nálezy u schizofrenních pacientů a v jiných modelech psychóz tyto výsledky podporují relevanci akutních účinků THC jako modelu psychózy.