Experimentálne a klinické dôkazy hypotermickej neuroprotekci po traumatickom poškodení miechy - Závodská, M; Schreiberová, Andrea; Kucharíková, A; Gedrová, Š; Gálik, Ján; Trbulová, A; Šulla, Igor; Ledecký, V; Karasová, M; Capík, I; Gajdoš, Miroslav; Lukáč, Ivan; et al. (Psychiatrie (Praha, Print), 2013)
Experimentálne postupy zamerané na regeneráciu miechy po jej poškodení sú prevažne uskutočňované na malých laboratórnych zvieratách. Predklinické a klinické štúdie ukazujú, že žiaden z liečebných postupov, ktorý je úspešný na hlodavcoch, nie je efektívny pri traumatickom poškodení miechy u pacientov. Cieľom našej štúdie je overiť priaznivý vplyv hypotermie aplikovanej po traumatickom poškodení miechy na miniprasatách a zamerať sa na charakterizácia terapeutického postupu, ktorý účinne zníži sekundárne poškodenie.