Diabetes a predsieňová fibrilácia - Murín, Ján; Filková Karabová, Marta; Pernický, Miroslav; Wawruch, Martin (Forum diabetologicum, 2013)
Fibrilácia predsiení je najčastejšou pretrvávajúcou arytmiou v rutínnej klinickej praxi a asociuje hlavne so srdco- vým zlyhávaním a tromboembolickými príhodami, hlavne s náhlou cievnou mozgovou príhodou. Jej výskyt stúpa s predlžovaním veku i s lepšou liečbou iných kardiovas kulárnych ochorení. Podobné epidemiologické skutočnosti platia i pre diabetes. Výskyt stúpa spolu s výskytom obezity a diabetici trpia hlavne kardiovaskulárnymi ochore- niami, ktoré zvyšujú ich morbiditu a mortalitu. Epidemiologické údaje preukázali dostatočne, že diabetes je i rizi- kovým faktorom predsieňovej fi brilácie. Autori rozoberajú etiopatogenetické súvislosti oboch ochorení, taktiež ich klinické dôsledky a prístupy k liečbe.
Keywords: Diabetes Mellitus; mortalita; morbidita; rizikové faktory; Comorbidity; lidé; fibrilace síní; Mortality; Epidemiologic Studies; komorbidita; epidemiologické studie; Morbidity; diabetes mellitus; Atrial Fibrillation; Risk Factors; Humans