Konzumace alkoholu a kouření u studentů Jihočeské univerzity - Kukačka, Vladislav; Kokeš, R; Kotrba, František (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2013)
Práce se zaměřuje na zjištění vztahu populace studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích k pití alkoholu a kouření. Dalším cílem práce je zjištění vztahu (závislosti) mezi kouřením a pitím alkoholu u studentů Jihočeské univerzity a na podkladě této studie se následně pokusit vypracovat preventivní programy zaměřené do této oblasti. Ke zjištění informací byl využit dotazníkový výzkum, kterého se v letech 2009 až 2010 zúčastnilo 1 170 studentů všech fakult Jihočeské univerzity. Fakulty byly zastoupeny podle počtu studentů. Dotazník vyplnilo anonymním způsobem 744 žen a 426 mužů. Negativní zdravotní a společenské jevy v podobě kouření a pravidelného pití alkoholu jsou z procentuálního pohledu zastoupeny ve studentské populaci Jihočeské univerzity přibližně jako v ostatní české populaci. Statistiky ukazují, že asi 7 % české populace pravidelně konzumuje alkohol, což zcela koresponduje s výsledky našeho výzkumu, kdy bylo zjištěno pravidelné pití alkoholu u 6,6 % sledované studentské populace. Také námi zjištěné kouření u studentů Jihočeské univerzity odpovídá přibližně kuřáctví v české populaci, které se pohybuje kolem 26 % populace. Námi zjištěné hodnoty (asi 29 %) odpovídají spíše hodnotám evropské populace, kde se kouření vyskytuje přibližně také u 29 % celoevropské populace. Mezi studenty Jihočeské univerzity se vyskytují nejčastěji kuřáci, kteří vykouří 1–5 cigaret denně a představují 39 % ze skupiny kuřáků. Silnější kuřáci (6–10 cigaret) představují 35 % sledované studentské populace Jihočeské univerzity.
Keywords: Alcohol Drinking; pití alkoholu; Humans; Universities; kouření; Life Style; mladý dospělý; Czech Republic; Smoking; životní styl; Students; mužské pohlaví; Česká republika; studenti; Statistics as Topic; ženské pohlaví; Female; statistika jako téma; lidé; Male; Young Adult; univerzity