Význam stanovení BNP při přijetí a při propuštění u pacientů hospitalizovaných pro akutní dekompenzaci chronického systolického srdečního selhání - Ludka, Ondřej; Štípal, Roman; Šenkyříková, Marta; Musil, Viktor; Trna, Jan; Pozdíšek, Zbyněk; Jarkovský, Jiří; Dušek, Ladislav; Špinar, Jindřich (Cor et Vasa (Brno), 2013)
Úvod: Stanovení BNP je přínosné nejen v diferenciální diagnostice akutní dušnosti, ale i pro stanovení prognózy nemocného se srdečním selháním. Studie, které se zabývaly sledováním hospitalizovaných nemocných, však byly často založeny jen na měření plazmatických koncentrací BNP při přijetí nebo při propuštění, týkaly se většinou malého počtu nemocných, a navíc v nich nebyla rozlišena příčina srdečního selhání. Cíl: Cílem naší práce bylo zjistit význam vstupní a výstupní hodnoty BNP a jejich změny za hospitalizace při identifikaci nemocných s akutní dekompenzací chronického systolického srdečního selhání ohrožených nepříznivým průběhem onemocnění. Metodika: Prospektivní monocentrická studie se zaměřením na stanovení BNP při přijetí a při propuštění nemocného hospitalizovaného pro akutní dekompenzaci chronického systolického srdečního selhání. Soubor: 130 konsekutivních pacientů, 77 % mužů, 23 % žen, věk 70 let, BMI 27,8 kg/m2, etiologie chronického srdečního selhání – 65,9 % ischemická choroba srdeční, 29,5 % dilatační kardiomyopatie, 4,6 % ostatní, při přijetí – otoky dolních končetin 58,9 %, chrůpky na plicích 88,3 %, ortopnoe 53,1 %, BNP při přijetí 1 101 pg/ml, při propuštění 650 pg/ml, ejekční frakce levé komory 26,5 %, délka hospitalizace devět dnů. Výsledky: Za dobu sledování (průměr 15 měsíců) zemřelo téměř 40 % nemocných a roční mortalita našeho souboru byla 29 %. Mezi nejčastější příčiny úmrtí patří progrese srdečního selhání a akutní koronární syndromy. Pro hodnocení rizika dlouhodobé mortality jsme použili časově závislé ROC křivky pro definici hraničních hodnot BNP při přijetí a při propuštění. Následně jsme vztah BNP k přežití pacientů hodnotili pomocí hazard ratia (HR) vytvořeného pomocí Coxova modelu proporcionálních rizik. BNP při přijetí a při propuštění s hraniční hodnotou 1 699 pg/ml, resp. 434,5 pg/ml patří mezi významné prognostické faktory nemocných hospitalizovaných pro akutní dekompenzaci chronického systolického srdečního selhání s HR 2,79, resp. 3,29. Za dobu sledování byla více než polovina nemocných rehospitalizována. Nejčastější příčinou rehospitalizací jsou kardiovaskulární příčiny. Závěr: BNP při přijetí a při propuštění patří mezi významné rizikové faktory přežití nemocných s akutní dekompenzací chronického systolického srdečního selhání.
Keywords: Statistics as Topic; klinické laboratorní techniky; Acute Coronary Syndrome; Female; Clinical Laboratory Techniques; dyspnoe; dysfunkce levé srdeční komory; statistika jako téma; ženské pohlaví; Heart Failure; Ventricular Dysfunction, Left; lidé; srdeční selhání; Natriuretic Peptide, Brain; Dyspnea; hospitalizace; prognóza; natriuretický peptid typu B; prospektivní studie; Male; Cardiovascular Diseases; Prospective Studies; Aged; Hospitalization; Prognosis; kardiovaskulární nemoci; chronická nemoc; senioři; akutní koronární syndrom; mužské pohlaví; Chronic Disease; Humans