Proč používat propensity skóre v observačních studiích? Případová studie založená na datech české klinické databáze AHEAD 2006–2009 - Littnerová, Simona; Jarkovský, Jiří; Pařenica, Jiří; Pavlík, Tomáš; Špinar, Jindřich; Dušek, Ladislav (Cor et Vasa (Brno), 2013)
Randomizované klinické studie jsou považovány za zlatý standard pro medicínu založenou na důkazech, avšak tyto studie nemusejí být vždy proveditelné nebo etické a vědci musejí spoléhat na observační studie nebo výzkumné databáze. Nicméně získání spolehlivých výsledků z těchto studií vyžaduje odstranění potenciálního vlivu dalších faktorů. Naštěstí existuje několik statistických metod schopných identifikovat a snížit vliv dalších faktorů. Jednou z nich je metoda propensity skóre, která je v současné době často používána pro odhad relevantních klinických účinků, jež jsou adjustovány pro dané zkreslení. Tato práce si klade za cíl poskytnout stručný a praktický návod na použití propensity skóre prostřednictvím snadno srozumitelné případové studie. Případová studie je zaměřena na genderové rozdíly v úmrtnosti u pacientů s akutním srdečním selháním v české výzkumné databázi AHEAD (Acute Heart Failure Database).
Keywords: Adult; statistika jako téma; Male; lidé; lidé středního věku; Randomized Controlled Trials as Topic; Humans; randomizované kontrolované studie jako téma; Middle Aged; pozorování; Statistics as Topic; Observation; databáze jako téma; mužské pohlaví; akutní koronární syndrom; propensity skóre; dospělí; Databases as Topic; ženské pohlaví; Acute Coronary Syndrome; Female