Očkovací kalendář v ČR versus EU - Chlíbek, Roman; Smetana, Jan; Boštíková, Vanda; Špliňo, Miroslav; Hanovcová, Irena (Vakcinologie, 2013)
Očkovací kalendáře jednotlivých států Evropy jsou velmi rozdílné. Největší variabilita se projevuje ve věkových indikacích, typech očkování a počtu dávek, včetně rozdílných intervalů aplikace. V praxi to znamená, že 30 evropských států má 30 rozdílných očkovacích kalendářů. Cíle očkování evropských zemí jsou i přes rozdílnost stejné. Kontrola a eliminace infekčních onemocnění pomocí účinné a bezpečné vakcinace osob všech věkových kategorií. V důsledku globalizace Evropy existuje řada argumentů pro případné sjednocení doporučení a tvorbu jednotného očkovacího kalendáře. Stejně tak jsou známé skutečnosti a argumenty, které tomu zase brání. Největší shodu v kalendářích lze nalézt v očkování proti difterii, tetanu a pertusi. V článku jsou popsány rozdílnosti kalendářů jednotlivých zemí, včetně srovnání se situací v České republice. Rozdílný je také přístup k povinnosti či dobrovolnosti očkování. Pouze 10 z uvedených evropských zemí má zákonem ustanovenou povinnost očkování. Významnějším cílem evropské vakcinace, než je sjednocení očkovacích kalendářů, by mělo být sjednocení postupů, jak zvýšit zájem o očkování, a zlepšení monitorování proočkovanosti a bezpečnosti očkování.
Keywords: International Cooperation; lidé; European Union; mezinárodní spolupráce; hromadná vakcinace; Infant; očkovací programy; dítě; Internationality; Immunization Programs; internacionalita; Humans; Infant, Newborn; Immunization Schedule; očkovací schéma; Česká republika; předškolní dítě; zdravotní politika; Practice Guidelines as Topic; Child, Preschool; novorozenec; Health Policy; Czech Republic; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; vakcíny; povinné očkování; Vaccines; Child; Mass Vaccination; Evropská unie; kojenec