Variabilita výkonu u pacientů s depresivní poruchou během hospitalizace a v období remise - Preiss, Marek; Dušánková, Erika; Šóš, Peter; Přikrylová Kučerová, Hana; Georgi, Hana; Hendrychová, Yvona; Strunzová, Věra (Psychiatrie (Praha, Print), 2006)
Práce se zaměřuje na variabilitu kognitivního výkonu u oacientů s depresivní poruchou během hospitalizace a v období remise. U skupiny hospitalizovaných pacientů jsme provedli opakovaná vyšetření verbální paměti pomocí Paměťového testu učení a zkoumali kazuisticky (N=2) postupnou změny výkonů. U pacientů v remisi vyšetřených ambulantně (N=36) jsme porovnávali kognitivní výkon s normou. Zjistili jsme značnou variabilitu kognitivních výkonů u pacientů během hospitalizace. Výkonová proměnlivost ukazuje na nebezpečí předčasné interpretace výkonu pacienta na základě jen jednoho vyšetření kognitivních funkcí, jak je to v klinické praxi běžné. Dále jsme zjistili normální výkony pacientů v období remise vzhledem k populační normě. Tento závěr neodpovídá jiným nálezům, které zjišťují perzistující kognitivní deficit v období remise.
Keywords: ženské pohlaví; dospělí; Efficiency; Cognition; výkonnost; Depressive Disorder; Female; Adult; lidé; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; neuropsychologické testy; kognice; depresivní poruchy; Neuropsychological Tests