Úloha Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě v kauze metanol - Šebáková, Helena; Letošník, Roman; Michálková, Ladislava (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2013)
V článku je dokumentován počátek a další vývoj kauzy metanol z pohledu aktivit Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě (KHS MSK), která byla v období září – prosinec 2012 intenzivně konfrontována s případy intoxikací postižených osob. V rámci řízení rizik spočívaly základní úkoly KHS MSK v koordinování postupu zúčastněných kontrolních složek při řešení situace v kraji, komunikaci s veřejností a aplikaci opatření k omezení výskytu dalších případů otrav metanolem.
Keywords: sběr dat; Alcoholic Beverages; alkoholické nápoje; kontaminace potravin; Communication; Humans; šíření informací; komunikace; Local Government; Food Contamination; místní státní správa; Disease Reservoirs; Organization and Administration; Public Health Surveillance; zdroje nemoci; veřejné zdravotnictví; Alcoholic Intoxication; ochrana veřejného zdraví; kontrola potravin; organizace a řízení; Food Inspection; Information Dissemination; Data Collection; otrava alkoholem; lidé; methanol; Methanol; Public Health