Mezilaboratorní porovnání imunoanalytického vyšetření fekálního kalprotektinu - Černá, Karin (Alergie (Praha, Print), 2013)
Cílem studie bylo nezávislé ověření kvality laboratorních stanovení fekálního kalprotektinu dle zásad ČSN EN ISO 15189 s použitím defino- vaných eluátů stolice. Mezilaboratorního porovnání testu fekálního kalprotektinu se zúčastnilo 14 laboratoří z ČR. Laboratoře obdržely po jednom alikvotutří fekálních eluátů a provedly stanovení hladiny kalprotektinu s pomocí rutinně používané diagnostické soupravy. Při hodnocení kvalitativních výsledků stanovení bylo dosaženo konsenzu u všech tří vzorků negativního, hraničního i pozitivního.
Keywords: leukocytární L1-antigenní komplex; Feces; Quality Control; Male; řízení kvality; Inflammatory Bowel Diseases; feces; imunoanalýza; Adult; dospělí; mužské pohlaví; Leukocyte L1 Antigen Complex; fekální kalprotektin; idiopatické střevní záněty; lidé; ženské pohlaví; Humans; Immunoassay; Immunoenzyme Techniques; Female; imunoenzymatické techniky; lidé středního věku; Middle Aged