Exprese genů BCL-2 a BAX-1 ve tkáni Ta, T1 uroteliálních karcinomů močového měchýře a jejich prognostický význam - Szakácsová, Monika; Soukup, Viktor; Babjuk, Marko; Mareš, Jaroslav; Dušková, Jaroslava; Hanuš, Tomáš (Česká urologie, 2013)
Cíl: Cílem studie bylo zjistit prognostický význam exprese genů BCL-2 a BAX-1 u Ta T1 uroteliálního karcinomu močového měchýře. Materiál a metoda: Do studie bylo zařazeno celkem 84 pacientů s primozáchytem Ta, T1 uroteliálního karcinomu močového měchýře. U 48 pacientů šlo Ta, u 36 pacientů o T1 nádor, G1 nádor mělo 23 pacientů, 45 G2 a 16 pacientů G3 nádor. K recidivě došlo během sledování u 38 pacientů, k progresi u čtyř pacientů. Průměrná délka sledování byla 23,64 měsíců. Míra exprese BCl-2 a BAX-1 byla stanovena pomocí RT-PCR a vyjádřená semikvantitativně. Jako srovnávací gen byl použit gen Glyceraldehyde-3-phosphodehydrogenázy (GAPDH). Výsledky: Z 84 nádorových vzorků byla exprese BCl-2 v 80 případech (95,2%) a exprese BAX-1 v 72 případech (85,7 %). Korelace mezi recidivou nádoru a expresí genů nebyla statisticky významná. Statisticky významná byla pouze souvislost mezi mírou exprese BAX a mírou histologické diferenciace tumoru (p = 0,0459). Prognostický význam exprese genů ve vztahu k progresi onemocnění nebyl hodnocen pro malý počet událostí. Závěr: U nemocných s Ta, T1 karcinomem močového měchýře jsme nepotvrdili prognostický význam exprese genů BCl-2 a BAX-1. Statisticky významná byla jen souvislost mezi mírou exprese BAX-1 a histologickou diferenciací nádoru.
Keywords: Statistics as Topic; karcinom z přechodných buněk; Recurrence; urotel; statistika jako téma; lidé; recidiva; geny bcl-2; polymerázová řetězová reakce s reverzní transkripcí; Urothelium; protein X asociovaný s bcl-2; prospektivní studie; Urinary Bladder Neoplasms; Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction; Genes, bcl-2; Prospective Studies; Carcinoma, Transitional Cell; nádory močového měchýře; exprese genu; bcl-2-Associated X Protein; Gene Expression; Humans