Diagnostika černého kašle sérologickými technikami a metodou real-time PCR - Mikešová, Romana; Stiborová, Ivana; Richter, Josef; Rajnohová Dobiášová, Lucie; Král, Vlastimil (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2013)
Cílem předkládané práce je shrnutí výsledků průkazu Bordetella pertussis (BP) a Bordetella parapertussis (BPP) metodou real-time PCR a sérologickými testy. V letech 2008–2010 bylo vyšetřeno na možnou přítomnost onemocnění pertusí 73 pacientů Oddělení klinické imunologie a alergologie Centra imunologie a mikrobiologie ZÚ Ústí nad Labem, vybraných podle kritérií WHO a ECDC, tj. s perzistencí kašle déle než 2 týdny. Přímý průkaz DNA BP a BPP byl proveden soupravou pro real-time PCR z výplachu nosohltanu. Sérologická odpověď byla sledována metodou přímé aglutinace celkových protilátek a stanovením protilátek proti pertusovému toxinu ve třídách IgG, IgA a IgM metodou ELISA. Do souboru pacientů s prokázanou infekcí BP a/nebo BPP bylo zařazeno 42 jedinců rozdělených do dvou skupin: průkaz onemocnění metodou PCR (skupina A, n = 19), průkaz onemocnění pouze sérologickými metodami (skupina B, n = 23), přičemž pacienti ze skupiny A v 10 případech (52,6 %) vykazovali rovněž pozitivitu protilátkové odpovědi. Z našich výsledků je zřejmé, že pertuse by neměla být opomíjenou infekcí. Věříme, že zvýšená informovanost zdravotnické veřejnosti spolu se zkvalitněním laboratorních postupů pomohou v budoucnu odhalit vyšší procento případů nakažených touto, pro řadu lékařů stále ještě vnímanou jako „dětskou“, infekcí.
Keywords: dospělí; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Female; Bordetella parapertussis; rodina; dítě; předškolní dítě; reagenční diagnostické soupravy; Adult; ženské pohlaví; pertuse; Adolescent; Bordetella pertussis; lidé; Sensitivity and Specificity; Whooping Cough; černý kašel; následné studie; senzitivita a specificita; aglutinační testy; Cough; ELISA; Follow-Up Studies; zdraví rodiny; Male; Aged; mladiství; Child, Preschool; Family Health; Pertussis Toxin; Family; kašel; lidé středního věku; Child; pertusový toxin; Agglutination Tests; senioři; mužské pohlaví; perzistující kašel; Middle Aged; kvantitativní polymerázová řetězová reakce; Reagent Kits, Diagnostic; Real-Time Polymerase Chain Reaction; Humans