Struktura, funkce a medicínský význam lipokalinů - Fořtová, Magdaléna; Průša, Richard; Vajtr, David (Klinická biochemie a metabolismus, 2013)
Lipokaliny tvoří velkou skupinu malých extracelulárních proteinů. Vykazují velkou rozmanitost na úrovni sekvenčního uspořádání, terciární struktura je oproti tomu vysoce konzervovaná a představuje ji β-válec tvořený osmi antiparalelními strukturami β-skládaného listu. Vazebné místo ligandu se nachází uvnitř β-válce. Zastávají rozličné funkce, např. transportují retinoidy, steroidy, biliny, feromony, účastní se syntézy prostaglandinů, tvorby ochranného zbarvení bezobratlých, vytváření čichových vjemů, jsou zapojené do regulace buněčné homeostázy a modulace imunitní odpovědi. Lipokalin-2 (neutrofilní s gelatinázou asociovaný lipokalin), časný marker různých typů renálního poškození, vykazuje pleiotropní biologické aktivity v různých typech buněk a tkání. Hraje významnou roli v angiogenezi, apoptóze, organogenezi, zánětu, hematopoeze, v procesu hojení ran, v renální fyziologii, v nádorové a reprodukční biologii.
Keywords: molekulární medicína; nádorová transformace buněk; glykoproteiny; Extracellular Matrix Proteins; Hematopoiesis; vazebná místa; Protein Structure, Tertiary; terciární struktura proteinů; proteiny akutní fáze; Genetic Pleiotropy; Neovascularization, Physiologic; Proto-Oncogene Proteins; Cell Transformation, Neoplastic; Low Density Lipoprotein Receptor-Related Protein-2; Creatinine; Adult; dospělí; genetická pleiotropie; Glycoproteins; neutrofily; Molecular Medicine; Carrier Proteins; extracelulární matrix - proteiny; Binding Sites; Acute-Phase Proteins; lidé; lipokaliny; Wound Healing; fyziologická neovaskularizace; Humans; hematopoéza; matrixová metaloproteinasa 9; kreatinin; Neutrophils; Acute Kidney Injury; protoonkogenní proteiny; Lipocalins; Matrix Metalloproteinase 9; transportní proteiny; akutní poškození ledvin; protein 2 související s LDL-receptory; hojení ran