Je prostredie detských pieskovísk pre zdravie detí bezpečné? - Uhrínová, Katarína; Buchancová, Jana; Šošková, Ľudmila; Kapasný, M; Zibolenová, Jana (Československá pediatrie, 2013)
Účel štúdie: Obsah toxických kovov v pôde, vode a ovzduší má dôsledkom znečisťovania životného prostredia zvyšujúci charakter. Mnohé detské pieskoviská sú situované tak, že môže dôjsť ku ich chemickému alebo mikrobiologickému znečisteniu, čo predstavuje riziko poškodenia zdravia detí predovšetkým predškolského veku. Cieľom práce bolo vyhodnotiť prostredie detských pieskovísk zo všetkých aspektov. Materiál a metódy: Materiálom bolo 102 vzoriek piesku odobratých v 5 okresoch Žilinského kraja (Žilina, Martin, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Čadca). 76 vzoriek bolo odobratých v predškolských zariadeniach a 26 z mestských ihrísk. Odber vzoriek prebiehal počas sezóny – marec 2009 až október 2012. Ťažké kovy (Pb, As, Cr, Ni, Cd, Cu, Zn) boli stanovené pomocou atómovej absorpčnej spektrometrie. Koncentrácia ortuti bola stanovená na ortuťovom analyzátore. Analýza obsahu polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAU) bola zrealizovaná metódou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie s detekciou na fluorescenčnom detektore. Na stanovenie mikrobiologického znečistenia boli použité kultivačné metódy. Výsledky: Namerané hodnoty chemických ukazovateľov (Pb, Hg, As, Cr, Ni, Cd, Cu, Zn, PAU) u všetkých 102 vzoriek vyhovovali požiadavkám Vyhlášky MZ ČR č. 135/2004 Sb., ktorou sa stanovujú hygienické požiadavky na kúpaliská, sauny a hygienické limity piesku v pieskoviskách. V rámci mikrobiologických analýz z celkového počtu odobratých vzoriek piesku nevyhovovalo 10 vzoriek požiadavkám Vyhlášky NR SR č. 521/2007 Z. z. U 4 vzoriek bol prekročený ukazovateľ termotolerantné koliformné baktérie, v 3 vzorkách ukazovateľ fekálne streptokoky a v 2 prípadoch nevyhovovali vzorky súčasne v 2 indikátoroch – termotolerantné koliformné baktérie a fekálne streptokoky. Prítomnosť vajíčok geohelmintov bola potvrdená v 1 vzorke piesku. V rámci mechanického znečistenia boli nájdené: kamienky, lístie, konáre, tráva, papiere, plastový odpad, úlomky skla, ohorky z cigariet, výkaly. Záver: Vo vzorkách pieskov boli všetky hodnoty kovov a PAU výrazne pod limitom požiadaviek Vyhlášky MZ ČR č. 135/2004 Sb. Z výsledkov vyplynulo, že piesok v detských pieskoviskách sa môže niekedy stať zdrojom bakteriálnych a parazitárnych nákaz. V záujme ochrany a podpory zdravia detí je potrebné trvale realizovať komplex účinných preventívnych opatrení.
Keywords: dětské pískoviště; polycyklické aromatické uhlovodíky; Research; školky; Metals, Heavy; Public Facilities; Schools, Nursery; Environmental Pollution; látky znečišťující půdu; Environmental Health; Environmental Monitoring; výzkum; Soil Pollutants; fekální streptokoky; půda; Polycyclic Aromatic Hydrocarbons; veřejná zařízení; znečištění životního prostředí; Slovakia; Slovenská republika; mikrobiologické a parazitární znečištění; Cities; monitorování životního prostředí; hra a hračky; termotolerantní koliformní baktérie; těžké kovy; půdní mikrobiologie; Bacteria; Soil; velkoměsta; environmentální zdraví; Soil Microbiology; Play and Playthings