Definice vhodného kandidáta s karcinomem prostaty pro pozorování a pro cílenou fokální terapii - Wiedel, C; Pohlman, G; Arangua, P; Crawford, David E (Urologické listy, 2013)
Vzhledem k tomu, že karcinom prostaty představuje urology nejčastěji léčený tumor, je zátěž vyvolaná tímto onemocněním poměrně vysoká. U velkého počtu mužů je diagnostikován klinicky nevýznamný karcinom prostaty s nízkým rizikem. V současné době bohužel neexistují žádná spolehlivá diagnostická kritéria, podle nichž by bylo možné spolehlivě stanovit individuální riziko a identifikovat onemocnění, která se rozvinou do stadia ohrožujícího život pacienta. Tuto situaci dále komplikuje skutečnost, že v současné době užívaná technika biopsie naváděné transrektálním ultrazvukovým vyšetřením (TRUS) má velmi špatnou senzitivitu. Rozhodování o tom, kteří pacienti by měli podstoupit definitivní léčbu a kteří by měli být zařazeni pouze do programu aktivního monitorování, je tak velmi obtížné a není podloženo dostatečnými důkazy. Před nedávnem byla vyvinuta zcela nová technika trojrozměrné mapovací biopsie (3DM), s jejíž pomocí lze získat model prostaty s přesnou lokalizací zhoubného nádoru. Pomocí této metody lze pacienty lépe stratifikovat na základě rizika onemocnění, a navíc ji lze využít při TFT (cílené fokální terapii). Tato technologie spočívá v identifikaci ložisek karcinomu pomocí 3DM a jejich následné léčbě, díky čemuž je ušetřena benigní tkáň. Rovněž není nutné provádět rozsáhlejší zákrok spojený s větší morbiditou. V současné době dostupné zobrazovací techniky neumožňují adekvátně identifikovat karcinom prostaty. Příslibem mohou být pokroky v zobrazovacích technikách magnetické rezonance (MR) a pozitronové emisní tomografie (PET), s jejichž pomocí snad bude v budoucnosti možné neinvazivně identifikovat ložisko karcinomu, což by přispělo k dalšímu zdokonalení techniky TFT.
Keywords: prostatický specifický antigen; Watchful Waiting; aktivní monitorování; hodnocení rizik; prostata; zobrazování trojrozměrné; Prostate; ultrasonografie; Imaging, Three-Dimensional; Antigens, Neoplasm; pozorné vyčkávání; lidé; diagnostické techniky urologické; výběr pacientů; staging nádorů; Ultrasonography; Patient Selection; cílená fokální terapie; nádory prostaty; Risk Assessment; Prostatic Neoplasms; Minimally Invasive Surgical Procedures; Prostate-Specific Antigen; trojrozměrná mapovací biopsie; biopsie naváděná pomocí transrektálního ultrazvuku (TRUS); Male; jehlová biopsie; nádorové biomarkery; Biopsy, Needle; antigen karcinomu prostaty 3; klinicky nevýznamný karcinom prostaty; Biomarkers, Tumor; mužské pohlaví; kryochirurgie; miniinvazivní chirurgické výkony; Cryosurgery; Diagnostic Techniques, Urological; antigeny nádorové; Neoplasm Staging; Humans