Inhibice mTOR jako nová možnost v léčbě karcinomu prsu - Petráková, Katarína (Farmakoterapie, 2013)
Až u třech čtvrtin pacientek s nově diagnostikovaným karcinomem prsu je nacházena pozitivita hormonálních (HR), tj. estrogenových (ER) či progesteronových receptorů (PR). Podle doporučení ESMO by převážná většina pacientek s metastatickým HR-pozitivním karcinomem prsu měla být v 1. linii léčena hormonální léčbou, v praxi se však poměrně často setkáváme s primární či získanou rezistencí na tuto terapii. Slibným mechanismem k obnovení citlivosti nádorových buněk k hormonální léčbě se v preklinických studiích ukázala být blokáda dráhy mTOR – v klinických studiích byly následně zkoušeny sirolimus, temsirolimus i everolimus, přičemž jako nejvhodnější se z této trojice jeví everolimus. Ve studii BOLERO-2, do níž bylo zařazeno celkem 724 pacientek s ER-pozitivním HER2-negativním karcinomem prsu po selhání předchozí léčby nesteroidním inhibitorem aromatázy, vedla terapie everolimem v kombinaci s exemestanem ve srovnání se samotným exemestanem k signifikantnímu prodloužení přežití bez progrese onemocnění, pozorován byl i trend k prodloužení celkového přežití. Lze očekávat, že kombinace hormonální a cílené léčby inhibitorem mTOR se v budoucnu stane standardem léčby pacientek s metastatickým HR-pozitivním HER2-negativním karcinomem prsu.
Keywords: TOR Serine-Threonine Kinases; inhibitory aromatasy; Humans; Aromatase Inhibitors; lidé středního věku; TOR serin-threoninkinasy; Drug Evaluation; Female; Aged; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Sirolimus; Clinical Trials, Phase II as Topic; sirolimus; senioři; lidé; Meta-Analysis as Topic; chemorezistence; postmenopauza; imunosupresiva; Postmenopause; Immunosuppressive Agents; Breast Neoplasms; ženské pohlaví; Middle Aged; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; hodnocení léčiv; nádory prsu; klinické zkoušky, fáze II jako téma; Treatment Failure; kombinovaná farmakoterapie; Clinical Trials, Phase III as Topic; metaanalýza jako téma; Drug Resistance, Neoplasm; klinické zkoušky, fáze III jako téma; Drug Therapy, Combination; neúspěšná terapie