Nalmefen - Hess, Ladislav (Remedia, 2013)
Nalmefen je vedle naloxonu a naltrexonu specifickým antagonistou opioidních receptorů. Zpočátku byl používán jako antagonista respirační deprese po opioidech. Má velmi dlouhý biologický poločas a větší biologickou dostupnost po perorálním podání než naltrexon, kterému se chemicky velmi podobá. V dnešní době je nalmefen užíván hlavně při léčbě pacientů, kteří mají vysoké riziko abúzu alkoholu bez fyzických abstinenčních příznaků. Mechanismus jeho účinku spočívá hlavně v ovlivnění opioidního systému v oblastech mozku, které se podílejí na odměně.
Keywords: Naltrexone; Receptors, Opioid; Animals; naltrexon; narkotika - antagonisté; Narcotic Antagonists; lidé; alkoholismus; Dopamine; Mice; receptory opiátové; myši; Alcoholism; Central Nervous System; modely nemocí na zvířatech; Disease Models, Animal; krysa rodu Rattus; dopamin; zvířata; centrální nervový systém; Rats; Humans