Hodnotenie liberácie kofeínu z dermálnych polotuhých liekov - Kodadová, Alexandra; Vitková, Zuzana; Herdová, Petra (Česká a slovenská farmacie, 2013)
Práca pojednáva o formulácii kofeínu do dermálnych polotuhých liekov – hydrogélov. Kofeín bol vybraný ako modelové liečivo, pretože jeho vlastnosti môžu nájsť uplatnenie práve v hydrogéloch. Ochranné či upokojujúce účinky sa môžu využiť v prípravkoch na opaľovanie, lipolytické a regeneračné v prípravkoch na liečbu androgénnej alopécie alebo celulitídy. Predmetom výskumu bolo sledovať vplyv rôznej koncentrácie chitosanu a kofeínu na jeho uvoľňovanie z gélov. Zároveň sa hodnotila stabilita pripravených vzoriek hodnotením reologických parametrov. Na základe získaných výsledkov sa určila optimálna koncentrácia liečiva – kofeín 0,2% (m/m) a gélotvornej látky – chitosan 2,3% (m/m).
Keywords: Caffeine; indikátory a reagencie; aplikace kožní; lidé; kofein; Rheology; chitosan; reologie; chemické techniky analytické; Hydrogels; Administration, Cutaneous; Chitosan; hydrogely; Indicators and Reagents; Chemistry Techniques, Analytical; Humans