Vplyv teploty a koncentrácie tenzidu na farmaceutickú dostupnosť liečiva - Herdová, Petra; Vitková, Zuzana; Oremusová, Jarmila; Kodadová, Alexandra (Česká a slovenská farmacie, 2013)
Predmetom tejto štúdie bolo sledovanie vplyvu zmeny koncentrácie tenzidu a teploty na liberáciu liečiva z hydrogélov a ich tokové vlastnosti. Použitým tenzidom bol benzetóniumchlorid (BZCl), v koncentrácii – 0,01; 0,1 a 0,5 % (m/m). Liečivo chlórhexidíniumdichlorid (CHX) bolo použité v 0,1 % (m/m) koncentrácii. Vo funkcii gélotvornej látky bol použitý chitosan (CHIT) v 2,5 % (m/m) koncentrácii. V práci sa hodnotila liberácia liečiva a tenzidu v teplotnom intervale 25–40 °C. Najviac liečiva sa uvoľnilo pri teplote 40 °C, rovnako to bolo aj v prípade tenzidu. Zmenou koncentrácie tenzidu v géloch sa získali štatisticky významné rozdiely (P < 0,05) v uvoľňovaní CHX a BZCl. Na základe štúdie tokových vlastností gélov sa zistilo, že zmena koncentrácie tenzidu neovplyvnila charakter plastickej sústavy. Na základe dosiahnutých výsledkov sa stanovil gél optimálneho zloženia: 2,5 % (m/m) CHIT + 0,1 % (m/m) CHX + 0,01 % (m/m) BZCl.
Keywords: Chlorhexidine; Biological Availability; Micelles; indikátory a reagencie; Drug Carriers; biologická dostupnost; lidé; chemické techniky analytické; chitosan; Hydrogels; chlorhexidin; Chitosan; Solubility; rozpustnost; Indicators and Reagents; farmaceutická technologie; Benzethonium; racionální návrh léčiv; hydrogely; micely; Chemistry, Analytic; Thermodynamics; Drug Design; nosiče léků; benzethonium; termodynamika; analytická chemie; Technology, Pharmaceutical; Chemistry Techniques, Analytical; Humans