Farmaka a jejich možný vztah k ortodontické léčbě. Souborný referát - Ptáčková, Jana (Ortodoncie, 2013)
Mezi léčiva užívaná v České republice, u kterých se podarilo prokázat vliv na ortodontickou léčbu, popř. která měla vliv i na jiné faktory jako salivaci či hyperplazii gingivy, patří antibiotika, inhibitory syntézy prostaglandinů, regulátory hladiny vápníku v krvi, antiepileptika, imunosupresiva, aplikace růstového hormonu a parasympatolytika. Ostatní často předepisovaná léčiva sice mohou mít vedlejší účinky, které se projevují v dutině ústní, avšak zatím u nich nebyl prokázán jejich vliv na ortodontickou léčbu. Při navrhování ortodontického léčebného plánu by mělcla být brána v úvahu koordinace mezi farmakoterapií, zdravím jedince a podmínkami pro ortodontickou léčbu.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; parasympatolytika; Humans; ortodoncie; Drug Therapy; lékové interakce; ortodontická léčba; farmakoterapie; lidé; nežádoucí účinky léčiv; antibakteriální látky; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; antiflogistika nesteroidní; imunosupresiva; léčiva; Drug Interactions; Immunosuppressive Agents; Growth Hormone; Anti-Bacterial Agents; Orthodontics; růstový hormon; Parasympatholytics; antipyretika; Antipyretics; bisfosfonáty; Diphosphonates