Kapavka – gonorrhoea, aktuálně a v přehledu. 3. část - Zímová, Jana; Zíma, Pavel (Urologie pro praxi, 2013)
Kapavka patří k nejběžnějším sexuálně přenosným chorobám s poměrně krátkou inkubační dobou. Jejím původcem je gramnegativní diplokok, N. gonorrhoeae. Primárně postihuje cylindrický epitel urogenitálního traktu s možnou hematogenní diseminací. Diagnostika vychází z klinického obrazu a laboratorního průkazu patogena. Při pozitivním nálezu přeléčíme nemocného vhodným antibiotikem podle citlivosti gonokoka. Současně provedeme vyšetření na další pohlavně sdělné choroby včetně HIV. Zahájíme depistážní šetření. Všechny udané kontakty vyšetříme na HIV a pohlavně přenosné choroby, při pozitivitě přeléčíme. Nemocného vedeme v evidenci po dobu léčení a kontrol. Onemocnění podléhá povinnému hlášení. Ve třetím dílu článku podrobněji popisujeme kapavku u pacientů s HIV/AIDS, ženskou, extragenitální a metastatickou kapavku, terapii choroby, následky a prognózu.
Keywords: HIV infekce; Child; HIV Infections; novorozenec; dítě; farmakoterapie; Adult; Male; dospělí; lidé; mužské pohlaví; ženské pohlaví; Gonorrhea; Female; Drug Therapy; Humans; Infant, Newborn; gonorea