Metformin XR - Kvapil, Milan (První linie, 2013)
Místo metforminu v terapii diabetu je definováno prověřenou účinností, relativní bezpečností a prokázaným, velmi žádoucím účinkem na snížení kardiovaskulárního rizika. Přestože je dostupný již delší dobu, objevily se v poslední době i další nové údaje, které posilují jeho pozici farmaka první volby u pacientů s diabetem 2. typu. Metformin snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění, zlepšuje přežívání nemocných se známou ischemickou chorobou srdeční. Z hlediska tolerance metforminu je zásadním přínosem galenická forma XR s postupným uvolňováním účinné látky. Snížení incidence dyspeptických potíží zlepšuje adherenci k terapii ze strany pacienta a v konečném důsledku tak zlepšuje výsledky léčby.
Keywords: Neoplasms; kardiovaskulární nemoci; nádory; diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; lidé; senioři; léky s prodlouženým účinkem; prospektivní studie; Delayed-Action Preparations; metformin; Cardiovascular Diseases; Prospective Studies; Aged; Treatment Outcome; výsledek terapie; Metformin; Humans